29 Temmuz 2008 Salı

Şeker Bayramı-FAS TURU


Başkent:Rabat
Dil:Arapça ve Fransızca
Parabirimi:Fas Dirhemi
Saat farkı:2 saat geri
Fas’taki türk elçiliklerimiz: RABAT BÜYÜKELÇİLİĞİ
Faks: 00 212 37 66 04 76
Limanları: Agadir, El Jadida, Casablanca, El Jorf Lasfar, Kenitra, Mohammedia, Nador, Rabat, Safi, Tangier; Ceuta ve Melilla (İspanya kontrolündedir)
TURİSTİK BİLGİLER Casablanca gibi büyük ve modern şehirlerin yanı sıra, Marakeş gibi tarihi ve kültürel merkezlerin de bulunduğu Fas'ta, Agadir gibi turistik kıyı kentlerine de rastlamak mümkündür. Ayrıca Atlas Dağları'nın doğal güzelliklerini ve Sahra Çölü'nün muhteşem manzaralarını da unutmamak gerekir. Ülkenin en büyük şehri olan Casablanca, aynı zamanda Kuzey Afrika'nın da en büyük ve hareketli liman kentidir. Burada denizden gökyüzüne doğru ihtişamla yükselen ve krallığın en yeni süslerinden biri olan Kral Hasan Camii ziyaret edilmesi tavsiye edilen yerlerin başında gelmektedir. Denizden ve güneşten yararlanmak isteyen ziyaretçilerin ilk tercihi Agadir'dir
Fas Kuzey Afrika'da bir Arap ülkesidir. Başkenti Rabat'tır. Fas'ın komşuları Batı Sahra ve Cezayir'dir, İspanya ile arasında Cebelitarık Boğazı yer alır. Hem Akdeniz'e hem Atlas Okyanusu'na kıyısı olup, Afrika'nın Avrupa'ya yaklaştığı uçta yer alır. Afrika'nın en ucundaki Tanca şehri Fas'a ait ise de Fas topraklarındaki Ceuta ve Melilla İspanya'ya aittir. Yönetim şekli krallıktır.
Başkent dışındaki diğer büyük şehirleri Casablanca, Fes ve Marakeş'tir. Kuzey Afrika'da yer alan Atlas Dağları Fas topraklarından başlamakta olup, bu dağ sırasının Fas'taki yüksekliği 4000 mt'yi geçmektedir. Fas ayrıca güneyindeki Batı Sahra üzerinde hak iddia etmekte ve burayı 1975'ten bu yana yönetmektedir. 1975 yılında 'Yeşil Yürüyüş' adını verdikleri bir yürüyüş hareketi ile ellerinde sadece Kuran’larla, silahsız olarak çöle girmişler ve bu hareketleri sonucu hiç bir direnişle karşılaşmadan çölün hakimiyetini kazanmışlardır.
Resmi dilleri Arapça olmasına rağmen devlet dairelerinde Fransızca kullanılmaktadır. Ayrıca İspanyolca ve Berberice dilleri de halk arasında sıkça kullanılmaktadır.
Ülke isminin kendi dilindeki anlamı "El-Magrip" yani en batıdaki yer anlamına gelse de diğer Avrupa ülkeleri burayı "Müslüman" anlamındaki 'Morocco' ya da 'Maroc' isimleriyle anmayı seçmişlerdir. Bizim dilimizdeki Fas ismi ise fes takma kültürüyle ilk orada karşılaşmamızdan dolayıdır.

Gezilecek yerler
Sahra çölü: "Timbuktu 52 gün" göreceğiniz bu levhanın anlamı eski zamanlarda bedevilerin bu çölü 52 günde geçtiklerini ifade etmektedir.Çölde dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar var. Öncelikle bol bol su tüketmeye çalışın, ince ve pamuklu kıyafetler giyin, ve yanınıza mutlaka çok iyi bir harita alın. Djemaa el Fnaa Meydanı: Bu meydan Marakeş’in kalbi gibidir. Bu meydan için Fas’ta gezilebilecek ilk yer denilebilir. Tam anlamıyla Fas kültürünü yaşamak istiyorsanız, bu meydanda uzun saatlerinizi geçirebilirsiniz. Gece başka gündüz bambaşka olan bu meydanda, farklı bir dünyayla karşılaşmaya hazır olun. The Souk (Geleneksel Çarşı): Burası biraz karışık bir düzene sahip olan bir çarşıdır. Labirent gibi olan sokaklarında kaybolabilirsiniz. Geleneksel Çarşı’da, deri eşyalar kumaşlar kilimler gümüş objeler gibi aradığınız her türlü eşyayı burada bulabilmeniz mümkün. Bu çarşıda satın almak istediğiniz bir ürün için, "biraz dolaşayım dönüşte satın alırım" diye bir düşünceye kapılmayın. Çünkü bu çarşıda bir kere gördüğünüz bir dükkanı bir daha bulma olasılığınız biraz az doğrusu.http://www.blogger.com/www.egtur.com.tr

Hiç yorum yok: